Käykö sinulle kerta toisensa jälkeen niin, että lähetät sinnikkäästi hakemuksia, mutta et pääse haastatteluun? Ei hätää, näillä vinkeillä onnistut varmasti.

Harjoittelupaikan hakeminen on usein pitkällinen prosessi ja hakemuksia tulee monesti lähetettyä useita. Ajattelimme jakaa muutaman vinkin siitä, miten saat tehtyä mahdollisimman hyvän ja erottuvan hakemuksen, erityisesti tuleville rakennusarkkitehdeille, arkkitehdeille tai sisustusarkkitehdeille. Vinkit pätevät osittain toki muillekin aloille.

1. Helpota hakemusten käsittelijän elämää selkeällä otsikolla

Kirjoita sähköpostisi otsikkoon tehtävä, johon haet sekä oma nimesi. Lisää mukaan myös tieto onko kyseessä esimerkiksi avoin hakemus, kesätyöhakemus tai harjoittelupaikkahakemus. Kun vastaanottajan sähköpostikansio alkaa täyttyä työhakemuksista, on huomattavasti helpompaa käsitellä hakemuksia, kun saapuneiden kansiossa ei ole 30 sähköpostia otsikolla ”hakemus”.

2. Kustomoi hakemuksesi, älä lähetä geneeristä tekstiä

Kirjoita erillinen hakemusteksti ja liitä se sähköpostiin. Hakemusta voi lukea useampi ihminen ja on mukavampaa, kun on erilliset liitetiedostot. Muista kustomoida hakemustasi aina hakemaasi yritykseen sopivaksi. Massana lähetetyt hakemukset tunnistaa helposti ja ne eivät yleensä erotu joukosta edukseen. Kokonaan uutta tekstiä ei tarvitse keksiä, mutta kannattaa ujuttaa jokin yksityiskohta hakemastasi yrityksestä, kuten miksi haet juuri kyseiseen yritykseen.

3. Tiedä mitä haluat ja mitä olet hakemuksessa

Jos rekrytoivassa yrityksessä, on useampi paikka avoinna, valitse niistä yksi ja hae siihen. Jos ilmoitat, että mikä tahansa avoinna olevista tehtävistä sopii, se ei innokkuudesta huolimatta anna oikeanlaista kuvaa rekrytoivalle yritykselle. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa myös CV:ssä keskittyä työkokemukseen, joka on oleellista hakemasi paikan suhteen.

4. Kiinnitä huomiota visuaalisuuteen ja luettavuuteen

Kiinnitä huomiota tekstisi luettavuuteen, myös fontilla on väliä. Muista kappalejaot ja pidä teksti lyhyehkönä ja selkeänä. Muista, että olet hakemassa visuaaliselle alalle, joten CV:n lisäksi erityisesti portfolioon kannattaa panostaa.

5. Portfolio on kaiken a ja o

Portfolio kannattaa aina liittää mukaan. Hyvänä ohjesääntönä on, että vähemmän on enemmän. Ihan kaikkea mahdollista ei kannata portfolioon lisätä. Muista kuitenkin lisätä myös teknisiä piirustuksia visuaalisempien kuvien lisäksi ja jos lisäät tiimissä tehtyjä koulutöitä portfolioosi, merkitse mitkä osiot työstä olivat sinun vastuullasi. Tuo selkeästi esille mitä osaamista haluat kuvilla tai teksteillä tuoda esille.

Haastattelun aika

Näillä vinkeillä pääset jo helpommin haastatteluun asti. Kun haastattelun aika koittaa, yritä rentoutua ja muistaa, että sinua haastattelee toinen ihan tavallinen ihminen, joka selkeästi haluaa tutustua sinuun. Ole oma itsesi ja kysy rohkeasti myös haastattelijalta kysymyksiä. Näin varmistat, että saat itsellesi sopivan harjoittelupaikan. Varsinkin näin etähaastattelujen aikana on tärkeää muistaa, että vaikka haastattelu tehdäänkin ruudun välityksellä, kyseessä ei kuitenkaan ole vain toisen monologi vaan vuorovaikutus on yhtä tärkeää, ellei jopa tärkeämpää.

Lisää hyviä vinkkejä hakemuksen tekemiseen löydät esimerkiksi Duunitorin sivuilta:

Hyvä työhakemus

Ansioluettelomalli

Tsemppiä kaikille harjoittelupaikan hakuun!

P.S. Meille saa aina lähettää avoimia hakemuksia.

-Heli Edvik-Möller, johdon assistentti